Nejím pečivo, pořád chroupu ovoce a zeleninu a nehubnu. Vyřadila jsem úplně pečivo, po tom se přece tloustne! Žádné přílohy, ani pečivo. Setkávám se s tím dennodenně.
Milé dámy a pánové, řeknu vám tajemství! Jíst pečivo není hřích a hned vám řeknu proč. Pojďme si vyvrátit tento mýtus, který všude kolem koluje.
Zdravé hubnutí
Základem zdravého hubnutí nejsou zkratky jako třeba ty, že vynecháme jeden druh potravin. Pokud to totiž uděláme, snížíme tak pestrost našeho jídelníčku a to může mít negativní vliv. Náš jídelníček by měl být barevný a vyvážený a měli bychom se cítit dobře. Mít dostatek energie.
Když chcete opravdu trvale zhubnout musíte změnit životní styl. A také se naučit pracovat s jídlem. Cesta k vysněné postavě nevede přes zkratky a k výsledkům nedojdete díky extrémním omezením, ale tím, že si nastavíme udržitelné stravovací a pohybové návyky.

A jak je to s tím pečivem?
Všichni potřebujeme v jídelníčku sacharidy. A právě pečivo je jedním z tradičních zdrojů. Stejně tak rýže nebo těstoviny. Je pravda, že pokud se budeme ládovat pečivem od rána do večera, tak nezhubneme.
Bílé versus celozrnné
Bílá mouka využívá pouze vnitřní část obilného zrna, zbaví vlastně zrno slupky a klíčků a to nám přináší jen prázdné kalorie. To jsou ty, které našemu tělu nic nedávají. Bílé pečivo rychle zažene hlad, ale neobsahuje tzv. mikronutrienty, což jsou například vitamíny, minerály a vlákninu.
Naopak celozrnné pečivo, kdy se zpracovává celé zrno, obsahuje vitamíny, minerály a vlákniny, které příznivě ovlivní vstřebávání a zpracování tuků. Takže má příznivý obsah energie a vysokou biologickou hodnotu a zasytí nás.
A zase ten lepek
Dalším nešvarem, který bohužel podporují i některé celebrity, je vynechání lepku. No a přece v pečivu je lepek. Lepek je zásobní bílkovina v zrnu obilovin a skládá se z dvou proteinů – gliadinu a gluteninu. Najdeme ho v pšenici, ječmenu i žitě.
Konzumujeme ho už tisíce let. Lepek umožňují těstu kynout, dodává mu pružnost. Vyřazení lepku ze stravy má smysl jen asi pro 5 % populace, která trpí intolerancí. Pro ostatní opravdu nemá význam lepek vynechávat.
Pamatujte si! Nezhubneme vyřazením lepku, cukru, bílé mouky ani sacharidů. Hubnete díky kalorickému deficitu.
A v jídle se zkusme držet pravidla 80:20. Kde 80 % našeho energetického jsou kvalitní potraviny, co nejméně průmyslově zpracované. No a těch 20 % si nechme na malé hříchy jako je svíčková u babičky, nebo narozeninový dort na oslavě.
Nevíte si rady a trochu v tom tápete? Ozvěte se a spolu to vymyslíme. Vyvrátíme dietní mýty a nastavíme pestrý a vyvážený jídelníček.
Těším se na vás
Zuzka