Je konzumace pečiva vážně trestný čin?

26 července, 2022

 

Nejím pečivo, pořád chroupu ovoce a zeleninu a nehubnu. Vyřadila jsem úplně pečivo, po tom se přece tloustne! Žádné přílohy, ani pečivo. Setkávám se s tím dennodenně. 

Milé dámy a pánové, řeknu vám tajemství! Jíst pečivo není hřích a hned vám řeknu proč. Pojďme si vyvrátit tento mýtus, který všude kolem koluje.

Zdravé hubnutí

Základem zdravého hubnutí nejsou zkratky jako třeba ty, že vynecháme jeden druh potravin. Pokud to totiž uděláme, snížíme tak pestrost našeho jídelníčku a to může mít negativní vliv. Náš jídelníček by měl být barevný a vyvážený a měli bychom se cítit dobře. Mít dostatek energie.

Když chcete opravdu trvale zhubnout musíte změnit životní styl. A také se naučit pracovat s jídlem. Cesta k vysněné postavě nevede přes zkratky a k výsledkům nedojdete díky extrémním omezením, ale tím, že si nastavíme udržitelné stravovací a pohybové návyky.

A jak je to s tím pečivem?

Všichni potřebujeme v jídelníčku sacharidy. A právě pečivo je jedním z tradičních zdrojů. Stejně tak rýže nebo těstoviny. Je pravda, že pokud se budeme ládovat pečivem od rána do večera, tak nezhubneme. 

Bílé versus celozrnné

Bílá mouka využívá pouze vnitřní část obilného zrna, zbaví vlastně zrno slupky a klíčků a to nám přináší jen prázdné kalorie. To jsou ty, které našemu tělu nic nedávají. Bílé pečivo rychle zažene hlad, ale neobsahuje tzv. mikronutrienty, což jsou například vitamíny, minerály a vlákninu. 

Naopak celozrnné pečivo, kdy se zpracovává celé zrno, obsahuje vitamíny, minerály a vlákniny, které příznivě ovlivní vstřebávání a zpracování tuků. Takže má příznivý obsah energie a vysokou biologickou hodnotu a zasytí nás. 

A zase ten lepek

Dalším nešvarem, který bohužel podporují i některé celebrity, je vynechání lepku. No a přece v pečivu je lepek. Lepek je zásobní bílkovina v zrnu obilovin a skládá se z dvou proteinů – gliadinu a gluteninu. Najdeme ho v pšenici, ječmenu i žitě. 

Konzumujeme ho už tisíce let. Lepek umožňují těstu kynout, dodává mu pružnost. Vyřazení lepku ze stravy má smysl jen asi pro 5 % populace, která trpí intolerancí. Pro ostatní opravdu nemá význam lepek vynechávat. 

Pamatujte si! Nezhubneme vyřazením lepku, cukru, bílé mouky ani sacharidů. Hubnete díky kalorickému deficitu.

A v jídle se zkusme držet pravidla 80:20. Kde 80 % našeho energetického jsou kvalitní potraviny, co nejméně průmyslově zpracované. No a těch 20 % si nechme na malé hříchy jako je svíčková u babičky, nebo narozeninový dort na oslavě.

Nevíte si rady a trochu v tom tápete? Ozvěte se a spolu to vymyslíme. Vyvrátíme dietní mýty a nastavíme pestrý a vyvážený jídelníček.

Těším se na vás

Zuzka

Chcete mít všechny recepty a tipy po ruce?

Newsletter

Nemusíte se bát. Do emailu vám zašlu jen jednou za měsíc souhrn všech receptů a novinek!

Jak je důležitá sebeláska

Začněte myslet hlavně na SEBE Žijeme v době, kdy na nás společnost, rodina, okolí kladou velké nároky. Dáváme si cíle, plníme je, ženeme se za dokonalostí. Uklizený byt, navařeno, napečeno. Máme být úspěšní v práci, v rodinném a osobním životě. Aby se neřeklo, aby nás...

Mýty kolem bílkovin ve stravě

Bílkoviny ve stravě a tisíce mýtů, které okolo nich běhá. Už jsem slyšela, že užitečné bílkoviny jsou jen v mase, ty v zelenině jsou na nic. NE! Potřebujeme oboje. Všechny bílkoviny nejsou stejné. Opravdu nejsou…  Strava s vysokým podílem bílkovin je škodlivá zejména...

Co všechno umí přístroj InBody

Co všechno umí přístroj InBody? Používám ve své poradně přístroj Inbody. Často se mě ptáte, proč a jak vlastně funguje. Prostě mu věřím a jsem přesvědčená, že je to jednička na trhu bioimpedančních přístrojů. Teď to zní moc vědecky. Ona to tak trochu věda je, ale...

Související příspěvky

Jak je důležitá sebeláska

Jak je důležitá sebeláska

Začněte myslet hlavně na SEBE Žijeme v době, kdy na nás společnost, rodina, okolí kladou velké nároky. Dáváme si cíle, plníme je, ženeme se za dokonalostí. Uklizený byt, navařeno, napečeno. Máme být úspěšní v práci, v rodinném a osobním životě. Aby se neřeklo, aby nás...

číst více
Banánový perník

Banánový perník

Banány a čokoláda, mmm. Taky se vám sbíhají chutě jen při tom pomyšlení? Mě taky 🙂 Tak to nebudeme prodlužovat a jdeme na nový recept do sbírky. 2 zralé banány 1 vejce 50g změklého másla 100g pohankové mouky 3 lžičky pernikového koření 1/2 kypřícího prášku 1 lžíce...

číst více